Kasvuyrityksenä meillä on ollut mieletön mahdollisuus rekrytoida Oscarille tälläkin tilikaudella useita asiantuntijoita. 30 uutta oscarilaista on aloittanut tämän tilikauden aikana meillä erilaisissa rooleissa, mistä olemme valtavan onnekkaita. Perehdytyskäytänteitä on vuoden aikana kehitetty ja viety eteenpäin, jotta uudet työntekijät pääsisivät mahdollisimman sujuvasti kiinni niin Oscarin kulttuuriin kuin työtehtäviinsä.

Miltä sitten tuntuu aloittaa työt etänä? Kuinka porukkaan pääsee mukaan, kun ihmisiä tapaa vain oman koneen ruudulla? Entä miten työtehtävien haltuunotto sujuu omalta etätyöpisteeltä käsin?

mari e1629456322483

Olen itse yksi näistä tällä tilikaudella aloittaneesta oscarilaisesta. Aloitin marraskuussa sisällöntuottajana meidän pienessä, mutta tehokkaassa markkinointitiimissä. Rekrytointiprosessissa tykkäsin erityisesti siitä, että pääsin tutustumaan tulevaan tiimiini jo ennen kuin päätös oli puolin tai toisin työpaikasta tehty.

Muistan pyytäneeni, että tiimiläiset kertoisivat toisistaan, millaisia tyyppejä he ovat ja millainen tyyli heillä on tehdä töitä. Oli ihana kuulla, miten he kuvailivat toisiaan tosi avoimesti ja vilpittömästi – ovat muuten osoittautuneet täysin paikkansa pitäviksi nämä kommentit. Tokihan halusin myös kuulla millainen henkilö sopisi täydentämään tiimiä ja millaisia odotuksia heillä oli uutta tiimikaveria kohtaan. Tässä vaiheessahan he eivät vielä ihan kauheasti tiennyt minusta mitään, hymyilytti kun he kuvailivat kaipaavansa helposti innostuvaa ja innostavaa tekijää.

Muutenkin täysin etänä hoidettu rekrytointi sujui kaikin puolin tosi hyvin – pidettiin ajan tasalla ja kysymyksiin sai vastauksia. Tein ennakkotehtävän, josta sain palautetta ja sitten olikin tuo tiimin tapaaminen. Koko rekrytoinnin ajan tiesin, mitä tapahtuu seuraavaksi ja kauan mikäkin vaihe vie.

Uusi arki – perehdyttämisen tärkeys korostuu etätöissä aloittaessa 

Ensimmäisenä työpäivänä hain Tampereen toimistoltamme tietokoneen ja kulkuluvat sekä tutustuin toimistotiloihin ja yleiseen toimintakulttuuriin. Seuraavana päivänä kasasinkin etätoimistoni makuuhuoneeni nurkkaan. Olin tottunut tekemään etätöitä jo ennen Oscarilla aloittamista, joten etätyöskentelyä en kokenut mitenkään hankalaksi ja osasin odottaa sen sujuvan. Se mitä jännitin töiden aloituksessa, oli tuleviin työkavereihini tutustuminen – miten se tapahtuisi etänä. Nautin ja saan energiaa ihmiskohtaamisista ja koen tosi tärkeäksi, että tunnen kuuluvani ja sopivani porukkaan keiden kanssa töitä teen.

Kuukauden ajan olimme sopineet perehdyttäjäni kanssa joka päivälle vähintään kuulumisten vaihdon, ne olivat aina tärkeitä kohtaamisia. Hän kutsui minut mukaan palavereihin ja esitteli minut uutena muille, mikä helpotti näin etänä työkavereihin tutustumista, kun edes vähän kasvot ja nimet tulivat tutuiksi. Olen aina kokenut, että perehdytyksellä on tärkeä rooli, mutta nyt sen tärkeys korostuu erityisesti, kun työskentelemme pääsääntöisesti etänä.

Oscarilla etätyökäytänteet olivat selkeästi jo muovautuneet sujuviksi, eikä siinä, että töitä ei tehty vieretysten toimistolla ollut mitään erikoista. Sain melko nopeasti vastuullisia tehtäviä, jotka vahvistivat sitä tunnetta, että tiimi luottaa muhun. Pääsin heti mukaan kehitysprojekteihin – miten hienoa, että uuden työntekijän mielipide halutaan kuulla, muistan ajatelleeni. Palautetta annettiin ja pyydettiin, puolin ja toisin, mikä lisäsi nopeasti tunnetta, että ihan pienissäkin asioissa voi laittaa viestiä ja kysyä apua tai mielipidettä. Etänä kun tuntuu jäävän paljon helpommin pyörittelemään omia ajatuksia.

Etänä – silti läsnä ja lähellä

Olin ollut kolme kuukautta talossa, kun nähtiin ensimmäistä kertaa markkinointitiimin kanssa livenä. Vaikka töitä oli tehty etänä, emme olleet etäällä vaan todellakin läsnä ja lähellä. Joten aloittaessani kokema jännitys porukkaan pääsemisestä oli turhaa. Uskon, että parhaiten porukkaan pääsee olemalla itse aito ja aktiivinen, alkuun aktiivisuus voi tuntua työläältä, mutta palkitsee kyllä. Tietenkin toivon, että jokaisella työpaikalla olisi ihmisiä, jotka haluavat ottaa innolla uuden työntekijän vastaan. Meillä Oscarilla onneksi näin on ainakin kohdallani ollut.

Etätöitä tehdessä korostuvat erityisesti taidot suunnitella, johtaa ja aikatauluttaa omaa työtään. Työkaveri ei olekaan pyytämässä kahville tai lounaalle, jatkat työpäivää, vaikka hommat odottaisivat hyvin huomistakin. Meillä muovautui pikkuhiljaa tiimissä tavat tehdä töitä yhdessä, kun tultiin tutuiksi. Siihen oli sitten helppo sopeuttaa itselle toimivat työtavat. Olemme lisänneet hurjasti yhteisiä tsekkauksia, jotta kaikki tietävät minkä parissa kenenkäkin viikko kuluu. Kalenterista on myös varattu yhteisiä kahvihetkiä, joissa höpötellään mielellään muitakin, kun työjuttuja.

Yhdeksän kuukauden jälkeen olen kohdannut vasta kourallisen oscarilaisia. Toivon todella, että pian pääsisimme näkemään porukalla ja pääsisin aistimaan sen oscarilaisuuden, josta olen kuullut paljon hyvää. Kun mietitään, että mitä se oscarilaisuus sitten on, niin mulle se on näyttäytynyt yhdessä tekemisenä ja toisten tukemisena. Meillä tehdään hommia tosissaan, mutta rennosti hyvällä fiiliksellä.

Oscarilla parasta on oscarilaisten vilpitön auttamishalukkuus ja kehittämisen meininki

Haastattelin aiheen teemoilta lisäksi Mira Rintalaa, joka aloitti Oscarilla HR-assistenttina muutama kuukausi sitten. Halusin kuulla, miten hänellä on lähtenyt rullaamaan arki uudessa työssä. Miran työpöydällään on parhaillaan HR:n kirjallisten dokumenttien ja ohjeistusten päivitykset. Lisäksi Mira on päässyt kehittämään HR:n prosesseja entistä sujuvammiksi.

mira e1629456174644

– Olin tehnyt jo aiemmin töitä etänä, joten itse etätyö ei ole tuottanut minulle haasteita. Mielestäni etätyössä on paljon hyviä puolia, kuten rauhallisemmat aamut, työmatka-ajan säästäminen ja oma rauha keskittyä työhön. Ja tietysti se, että voi rapsutella koiraa työpäivän aikana.

– Uuden työn aloittaminen on sujunut hyvin. Työtehtäviin perehtyminen on onnistunut sujuvasti myös etänä ja tässä vaiheessa ihmisiin tutustuminen Teams-palavereiden kautta on jo tuttua – vaikka eihän se aitoa kohtaamista korvaa.

Pidän hyvänä asiana sitä, että olen nyt itsekin kokenut etäperehdytyksen ja pystyn HR-ihmisenä samaistumaan uusien työntekijöiden fiiliksiin. Omien kokemusten pohjalta on myös hyvä lähteä kehittämään Oscarin hyvää perehdytysmallia entisestään. Järjestimme esimerkiksi uusille työntekijöille Teamsillä kahvihetken, jonka tavoitteena oli kerätä palautetta perehdytyksestä ja tarjota uusille työntekijöille mahdollisuus tutustua toisiinsa. Siinä hyödynnettiin Teamsin pienryhmätiloja, joissa ihmisten on helpompi jutella ja tutustua. Saimme tästä hyvää palautetta ja aiomme jatkaa tätä tapaa osana perehdytysprosessia.

Mira lisäisi arkeen kahvitteluhetkiä ilman sen suurempaa agendaa, jolloin pääsisi tutustumaan työkavereihin paremmin.

Yksi keskeisimmistä haasteista tällä hetkellä työn aloittamisessa on varmasti työkavereihin tutustuminen, kun töitä tehdään etänä ei työkavereiden kesken tule vietettyä lounas- ja kahvitaukoja. Työyhteisöön sisään pääseminen ja tunne, että kuuluu joukkoon, on iso osa työssä viihtymistä ja työhyvinvointia.

– Työyhteisöön sisään pääseminen on ollut hiukan haastavaa ja isoin haaste itselle. Meillä on pieni HR-tiimi, joten koen erityisen tärkeäksi tutustua myös muihin oscarilaisiin, jotta pääsen osaksi porukkaa. Ja tottahan tässä roolissanikin on tärkeää, että tulee tutuksi muiden oscarilaisten kanssa.

– Varasin kalenterista tutustumistapaamisia eri osastojen ihmisten kanssa, joiden kanssa tulen tekemään yhteistyötä. Koin kohtaamiset itselleni tosi tärkeiksi, samalla kasvot ja henkilöt tulivat tutuiksi. Se on auttanut myös siinä, kun toimiston käytävällä kohtaa ihmisiä niin siellä on tuttujakin joukossa.

– Vaikka hiljalleen palaammekin ”normaaliin” en usko, että kaikki tulevat palaamaan täysipäiväisesti takaisin toimistolle. Joten tätä on hyvä miettiä jatkossakin – että miten saada ihmiset tuntemaan kuuluvansa osaksi työyhteisöä. Moni puhuu miten he haluavat palata toimistolle ja nähdä ihmisiä, mutta vastapainona on myös se, jos ei tunne porukkaa toimistolta, niin onko helpompi vaan jäädä tuttuun ja turvalliseen kotitoimistoon ja osallistua palavereihin etänä. Tästä syystä näen tosi tärkeänä sen, että näin etänäkin saataisiin uudet tuntemaan kuuluvansa porukkaan.

– Haluaisinkin rohkaista ihmisiä näin etäaikana sopimaan yhteisiä kahvitaukoja, jolloin pääsisi tutustumaan toisiin ilman agendaa.

Työhyvinvointi on yksi Oscarin tämän tilikauden teemoista. Olemme muun muassa pohtineet työterveyspalveluidemme tarjoajan Heltin järjestämissä workshopeissa toimivia tapoja tehdä töitä, omien työpäivien aikatauluttamista sekä kokouskäytänteitä. Vuoden alusta olemme saaneet lisäksi käyttää tunnin viikossa työajasta liikuntaan, palautteen mukaan tämä on otettu ilolla vastaan ja liikuntatuntia onkin aktiivisesti hyödynnetty eri lajien parissa. Mira kokee työhyvinvoinnin ja sen kehittämisen merkitykselliseksi.

– Liikuntatunti on Oscarilla selkeä ja konkreettinen juttu työhyvinvoinnin eteenpäin viemisestä. Liikuntatunnista olenkin kuullut työntekijöiltä paljon kiitosta. Näen itse koulutukseni puolesta työhyvinvoinnin laajemmin osana arkea. Minusta työhyvinvointinäkökulman voi liittää esimerkiksi HR-prosessien kehittämiseen ja siihen, miten ihmiset kohdataan. Haluaisinkin syksyn aikana viestiä ja lisätä ymmärrystä työhyvinvoinnin kokonaisuudesta ja siitä, mitkä kaikki asiat siihen vaikuttavat.

Mira kokee, että onnistuakseen etätyöskentelyssä on tiedettävä mitä itseltä odotetaan ja mitä seuraavaksi on ohjelmassa. Omat tavoitteet on tärkeä olla kirkkaana mielessä ja niitä on myös syytä seurata.

– Itsensä johtaminen korostuu etätyöskentelyssä. Otin käyttöön bullet journalin avuksi töiden suunnitteluun ja hahmottamiseen. Bullet journal on tyhjä vihko, johon voi omalla tyylillään havainnoida kuukausia tai esimerkiksi viikkoa, to do -listat ovat myös suosittuja bullet journal -sisältöjä. Itse teen jokaiselle viikolle oman aukeaman, johon kirjaan viikon tavoitteet ja tehtävät. Se on niin ihanaa, kun saa ruksattua tehtäviä listalta – tulee tunne, että on oikeasti saanut paljon aikaseksi. Listalle on tärkeä kirjata myös kaikki pieneltä tuntuva homma, koska niistä loppu viimein kasvaa isompi kokonaisuus.

– Suunnittelu ja viikkonäkymä helpottavat kokonaisuuden hahmottamisessa ja keskittymisessä – aukeamalta on helppo katsoa, että mitäs seuraavaksi, jos ajatus tuntuu lähtevän karkailemaan.

Oscarilla Mira tykkää porukan innokkuudesta kehittää asioita ja eteenpäin menevästä asenteesta. Hänestä positiivinen ja avoin ilmapiiri innostaa ideoimaan ja kannustaa tarttumaan kehityskohteisiin. Myös oscarilaisten auttamishalukkuus on tehnyt Miraan positiivisen vaikutuksen.

– Kuulin, että täällä autetaan toisia matalalla kynnyksellä, apua voi aina pyytää ja auttajia varmasti löytyy. Auttamishalukkuus tuli heti alusta tosi vahvasti esiin, kaikki olivat valmiita auttamaan, koskipa asia mitä tahansa niin vähintään autettiin eteenpäin, että keneltä kysyä asiasta, jos eivät itse osanneet vastata.

– Vilpittömästä halusta auttaa ehdottomasti Oscarilla tykkäänkin. Ollut mahtavaa, ettei tämä ole vaan puhetta ja hehkutusta vaan näin oikeasti on.

– Tykkään kovasti myös kehittämisen meiningistä, joka täällä on. Alusta asti on tuntenut sen ilmapiirin, että omia ideoita uskaltaa sanoa ääneen. Työntekijöiden mielipiteitä ja ajatuksia halutaan kuulla ja niille annetaan painoarvoa, se on minusta mahtavaa.

Tälläkin hetkellä meille haetaan eri alan asiantuntijoita, kurkkaa avoimet paikat ja jätä hakemus!
Oscarin urasivuille tästä