Oscar Softwaren uusi toimitusjohtaja Riikka Kivimäki innostuu haasteista. Hän on kehittäjä, joka uskoo, että kehitystä tapahtuu vain erimielisyyksien kautta. Työ on hänelle intohimo ja sen vastapainona toimivat reissut muihin maisemiin sekä kaikenlaiset tapahtumat. Riikan voikin löytää yhtä hyvin lätkämatsista kuin oopperasta.

Usein kesälauantaisin Riikka Kivimäki nappaa repun selkäänsä ja kävelee kotoaan muutaman kilometrin päähän Tampereen keskustaan, idylliseen, vanhaan Kauppahalliin. Jos Riikan luo on tulossa läheisiä kylään, hän valitsee Kauppahallista mukaansa jotain erityistä, vaikka kampasimpukoita.

– Olen innokas kokeilemaan milloin mitäkin. Kerran ostin tuoreita kampasimpukoita, ihan siistimättöminä. Siinä meillä oli sitten vähän urakkaa!

Riikka Kivimäki on Oscar Softwaren uusi toimitusjohtaja, joka aloitti tehtävänsä elokuussa. Intohimoisesti työhönsä suhtautuva Riikka haluaa kehittää asioita ja on nopea päätöksissään. Sama innostuneisuus näkyy ennakkoluulottomana ruoanlaittona.

– Mä keksin kaikkea. Sammakonreisiäkin tuli kokeiltua, mutta teen kyllä ihan perus-jauhelihakastiketta arkena, Riikka kertoo.

Innokas kokki lukee kyllä ruokaohjeita, mutta omien sanojensa mukaan ”säätelee niitä aina vähäsen”, joka kerta eri tavalla. Teini-ikäinen poika tietää jo, että samaa ruokaa ei kannata pyytää äidiltä toista kertaa.

– Jos poikani sanoo, että tämähän on tosi hyvää, tee uudestaan, niin hän jatkaa saman tien, että et sä kyllä osaa, Riikka nauraa.

Vapaapäivänä Riikalla voi hurahtaa ruoanlaitossa neljäkin tuntia. Se on hänelle yhdessä oloa lähipiirin kanssa ja vastapainoa työlle.

– Mulla on murkku kotona ja pyrin olemaan murkulle äiti. Se on suurin asia. Lähipiiri kaiken kaikkiaan on mulle tosi tärkeä.

Parikymmentä vuotta johtajuutta

Oscarin uudella toimitusjohtajalla on vahva kokemus johtamisesta. Hän on toiminut lähes kaksikymmentä vuotta liiketoimintavastuussa eri toimialoilla: operaattori-, asiakaspalvelu- ja konsultointibisneksessä.

Kun Riikka aloitti Oscarilla, hän yllättyi oscarilaisten vahvasta sitoutuneisuudesta.

­- Asiat eivät ole ihmisille ”ihan sama”, vaan he ottavat mielellään kantaa ja haluavat tehdä asioita ja muuttaa niitä. Se on sitoutunutta toimintaa, hän sanoo.

Kysyttäessä Riikalta mitä hän odottaa ensimmäiseltä vuodelta Oscarin toimitusjohtajana, hänelle tulee mieleen positiivinen hyökyaalto.

– Haluaisin saada kaikki mukaan positiiviseen hyökyaaltoon. Oscarilla on tehty todella hyviä asioita, ja toivon, että me lähdemme tekemään vielä isompaa muutosta ja nousemaan isompaa porrasta, hän sanoo.

Kehityksen pitää tapahtua hänen mielestä hyvällä fiiliksellä, ei pakolla.

– Kun meillä on sitoutuneita ihmisiä, joilla on hyvä fiilis, me tehdään ihmeitä! Innostuneisuus näkyy meidän omille ihmisille ja asiakkaille ja sidosryhmille.

Erimielisyyksiä Riikka ei pelkää, päinvastoin. Hänen mottonsa kuuluu: ”Vain eriävistä mielipiteistä syntyy kehitystä.”

– Jos me olemme samaa mieltä kaikesta, ei synny kehitystä, hän toteaa.

Haasteista Riikka innostuu.

– Näen haasteissa kehityskohteita ja mahdollisuuden muuttaa asioita tekemällä jotain eri lailla ja sitä kautta paremmin. Haasteen ei tarvitse olla negatiivinen, vaan haaste voi olla vaikka kasvun haaste.

Arvot ohjaavat johtajuutta, asiakassuhdetta ja työyhteisöä

Avoimuus, rehellisyys ja luottamus ovat Riikan arvoja, joita hän vaalii.

– Toivon, että olen johtajana ja työkaverina avoin, rehellinen ja luottamuksen arvoinen. Olen tietyllä lailla vaativa, mutta koen, että johdan positiivisuuden kautta ja olen inhimillinen, hän sanoo.

Hänen mielestä myös hyvä asiakassuhde on avoin, rehellinen ja luottamuksellinen.

– Meidän ja asiakkaan välissä pitää olla luottamusta. Avoimuutta on se, että olemme kyllin rohkeita kertomaan, mikä on meidän mielestä asiakkaalle paras mahdollinen tapa. Keskiössä ei pidä olla organisaatio, vaan organisaation paras. Meidän pitää pyrkiä palvelemaan asiakasorganisaation parasta, hän sanoo.

Työyhteisössä avoimuus, rehellisyys ja luottamukselliset suhteet ovat Riikan mielestä yhtä lailla tärkeitä. Luottamukseen kuuluu, että saa tehdä virheitä ja oppia niistä.

– Jos me emme koskaan tee virheitä, emme myöskään mitään opi. Haluan, että virheiden sattuessa nostetaan lapa pystyyn ja mietitään, mitä voimme tehdä ensi kerralla paremmin – muodostetaan sellainen kulttuuri, että kun joku ei ole mennyt putkeen, opitaan siitä, Riikka sanoo.

Työn merkityksellisyys on tärkeää

Riikalle työ on intohimo ja hän tekee jonkun verran töitä myös kotona. Työpäivät saattavat venyä pitkiksi.

– Tykkään tehdä töitä ja koen sen merkitykselliseksi. Tällaisessa työssä pääsee tekemään kehittämistä ja näkee, että työllä on merkitystä ihmisille ja organisaatioille. Minulle on tärkeää, että työ tavalla tai toisella parantaa niiden ihmisten elämää, joille sitä teen. Saan siitä voimavarani moneen muuhun asiaan, Riikka kertoo.

Voimavaroja Riikka saa myös vapaa-ajan matkustelusta, erilaisista tapahtumista ja ajan viettämisestä lähipiirin kesken.

– Koska työssä joudun ja saan olla hyvin sosiaalinen, vapaa-ajalla pidän siitä, että vietän aikaa lähipiirin kesken. Tykkään tehdä erilaisia asioita: käydä lätkämatsissa, beach volley -kisoissa, taidenäyttelyssä, oopperassa tai vaikka Tahmelan paikallistapahtumissa. Haluan vapaapäivälle jotain tekemistä.

Riikka nauttii myös matkustamisesta ja kokee pääsevänsä työstä parhaiten irti, kun lähtee vaikka viikonloppureissuun. Myös lukeminen on yksi harrastus, jolla ajatukset saa tyhjennettyä työasioista.

– Luen aika vähän bisneskirjallisuutta tai vastaavaa. Tykkään lukea ihan tavallisia dekkareita tai muuta proosaa.

Entä millainen olisi Riikan unelmien vapaapäivä?

– Sellainen, että minun ei tarvitse herätä herätyskelloon. En kuitenkaan halua nukkua liian pitkään, sillä siinä menee päivä pilalle. Olen aamiaisihminen. Voisin istua hotellin aamiaisella reilusti yli tunnin, ja vain nauttia aamusta.

Tänä kesänä Riikan viikonloppujen Kauppahalli-reissut saivat uuden ominaisuuden.

– Löysin sähköpotkulaudat. Se on huippuvekotin! Suhautan sillä Kauppahallista kotiin ruokaostokset repussa, Riikka nauraa.

Kuva: Anne Karppinen