Tukkukaupan arjessa on paljon toistuvia tehtäviä, jotka manuaalisesti tehtynä vievät runsaasti aikaa. Toimiva ERP-järjestelmä, tehtävien automatisointi ja integraatiot auttavat sujuvoittamaan tekemistä ja vapauttamaan aikaa olennaiseen.
Tukkukaupan liiketoiminnassa hallittavaa tietoa on paljon. Tuotteita on usein runsaasti, ja niihin liittyvää tietoa tarvitaan perusprosessien tueksi. Tietoa pitää myös pystyä viestimään asiakkaille. Tarjouksissa, tilauksissa ja toimituksissa on paljon pientä hoidettavaa, ja ostamisen sekä talouden prosessit työllistävät.
Tukkukaupan prosesseissa on todella paljon sellaista, mitä tekoälyn tai automaation avulla on mahdollista helpottaa ja tehostaa. Ajatuksena on, että ERP ei ole pakollinen työllistävä järjestelmä, jonne pitkin hampain naputellaan tietoja, vaan se toimii avustavana työkaluna arjen pyörittämisessä.
ERP:n tarkoitus on tehostaa toimintaa, ja muun muassa automatisaatio ja integraatiot ovat tuoneet tähän työhön kehitysloikkia. Kun arkea saadaan helpotettua, vapautuu aikaa, jota voidaan kohdistaa tuottavaan työhön perusarjen pyörittämisen sijaan. Tässä artikkelissa tarkastelemme, kuinka ERP-järjestelmää voi konkreettisesti hyödyntää parantamaan liiketoimintaprosesseja ja tuomaan kasvua.
Automatisointi auttaa arjen pyörteissä
Sujuva tarjous-tilaus-toimitusprosessi on tukkukaupan toiminnan ytimessä. Toimintaa voidaan tehostaa esimerkiksi automaattisilla tilauksilla, jotka siirtyvät järjestelmään ilman manuaalista syöttämistä. Olipa kyseessä sähköpostitilaus, verkkokauppa- tai EDI-tilaus, tiedot saadaan siirtymään suoraan järjestelmään, jolloin inhimilliset virheet ja turha työ vähenevät.
Erityisesti ostamisen ja talouden prosessit hyötyvät automaatiosta. Esimerkiksi ostolaskujen ja niihin liittyvien lähetysten tai ostotilausten täsmäämistä ei enää tarvitse tarkistaa manuaalisesti. Taloushallinnon prosessit, kuten laskutus ja maksusuoritusten kohdistaminen myyntireskontraan, voidaan myös hoitaa ilman jatkuvaa käsittelyä, mikä mahdollistaa sujuvan ja virheettömän taloushallinnon.
Ostopisteiden optimointi pitää varastoarvon kurissa
Varastonhallinta on yksi tukkukaupan tavallisimmista haasteista. Liian suuri varasto sitoo pääomaa, mutta liian pieni voi aiheuttaa toimitusongelmia ja asiakastyytymättömyyttä. ERP-järjestelmä auttaa varastonhallinnassa, kun ostopisteet ja hälytysrajat voidaan laskea automaattisesti menekin perusteella.
Lisäksi ERP mahdollistaa ostotilausten automaattisen luomisen ja lähettämisen tavarantoimittajille sekä vastaavasti esimerkiksi toimituspäivien automaattisen vahvistuksen suoraan ostotilaukselle, mikä takaa sen, että varasto pysyy oikealla tasolla ilman, että työntekijöiden täytyy manuaalisesti syöttää tietoja. Kun varastoarvo pysyy kurissa ja tuotteet ovat oikeaan aikaan saatavilla, yritys voi keskittyä parempaan asiakaspalveluun ja myynnin kasvattamiseen.
Sujuvampi asiakaskokemus ja parempi tiedonvälitys
B2B-kaupassa verkkokauppa tai portaali mahdollistaa lisäarvon luomisen loppuasiakkaalle. Kun yhteispeli verkkokaupan ja ERP-järjestelmän välillä toimii saumattomasti, asiakas voi vaivattomasti:
- tehdä tilauksia
- tarkistaa tuotteiden saatavuuksia
- tarkastella ajantasaista tuotetietoa ja hintoja
- nähdä vanhan tilaushistoriansa
- uusia tilauksen joustavasti
- nähdä etusivulla hänelle räätälöidyn tuotevalikoiman
Tämä parantaa asiakaskokemusta ja vapauttaa yrityksen resursseja muuhun tuottavampaan tekemiseen, kun loppuasiakkaan ei tarvitse esimerkiksi sähköpostitse kysyä jokaista yksityiskohtaa, vaan kaikki tarvittava tieto löytyy verkkokaupasta.
Sujuva myyntiprosessi on tärkeää niin yritykselle kuin sen asiakkaille
Hankintapäätöksen jälkeen tuotteelle on usein kiire ja loppuasiakkaalle on tärkeää saada ajantasaista ja relevanttia tietoa, erityisesti tilauksen etenemisestä ja mahdollisista toimitusmuutoksista ilman, että hänen tarvitsee itse kysellä perään.
Kun tuotteita tilataan sähköisesti ja niiden saapumispäivä vahvistetaan, tieto voidaan siirtää suoraan verkkokauppatilaukselle, jolloin myös loppuasiakas pysyy ajan tasalla. Mahdollisista viivästyksistä voidaan lähettää automaattisesti ilmoitus, esimerkiksi sähköpostitse. Tämä varmistaa sujuvan ostopolun ja riittävän informaation saatavuuden. Pienissäkin yrityksissä tämä prosessi on mahdollista automatisoida ERP:n avulla, jolloin aikaa vapautuu esimerkiksi myyntiin ja muihin tehtäviin.
Datan hyödyntäminen liiketoiminnan kehittämisessä
Kun toiminnasta on saatavilla reaaliaikaista tietoa, palvelee se niin yrityksen operatiivista tekemistä kuin mahdollisia ulkopuolisia sidosryhmiä. Tämän lisäksi ERP-järjestelmä mahdollistaa myös datan hyödyntämisen liiketoiminnan kehittämisessä.
Kun yritys kerää dataa eri prosesseista, sitä voidaan BI-raportoinnin avulla hyödyntää päätöksenteon tukena. Datan avulla voidaan muun muassa kumota vääriä oletuksia. Yrityksellä voi olla esimerkiksi tuotteita tai tuoteperheitä, joihin on varastossa kiinnitetty paljon rahaa, vaikka niitä ei todellisuudessa tarvittaisi niin suurta määrää.
Tekoälyn kehittyminen tuo myös oman lisänsä datan hyödyntämiseen. Esimerkiksi historiadataa pystytään tulevaisuudessa hyödyntämään entistä paremmin ja tämä mahdollistaa ennusteiden tekemisen.
ERP-järjestelmä ei siis ole enää vain tietovarasto tai taloushallinnon työkalu. Se on liiketoiminnan sydän, joka mahdollistaa automaation, datan analysoinnin ja asiakaspalvelun tehostamisen. Kun ERP-järjestelmä toimii osana kokonaisvaltaista liiketoiminta-alustaa, se voi merkittävästi parantaa tukkukaupan prosesseja, tehokkuutta ja asiakaskokemusta. Integraatioiden, automaation ja tekoälyn avulla yritykset voivat vapauttaa resursseja ja keskittyä enemmän arvon tuottamiseen kuin perusprosessien pyörittämiseen.