Työssä kuin työssä tulee vastaan hetkiä, jolloin tekisi mieli kerätä tiimi kasaan ja miettiä yhdessä, miten yhteiset työrutiinit saataisiin toimimaan sujuvammin. Päivittäiset työtehtävät ajavat kuitenkin yleensä työjonossa muiden asioiden edelle, jolloin aikaa työrutiinien uudelleenmylläämiseen ei tavallisena päivänä ole.

Ohjelmistotalossa koodaajan normipäivänä mieleen voi myös juolahtaa ideoita lisäpalikoista, joilla ohjelmistojen toimintoja voisi yhdistää tai joilla asioita voisi tehdä uudella tavalla. Milloin näitä uusia ideoita pääsisi kokeilemaan? Pitääkö orastavat aihiot jättää odottamaan hamaan tulevaisuuteen vai voisiko asioiden kehittämiselle järjestää aikaa?

Oscarin verkkoliiketoimintatiimi pitää kaksi kertaa vuodessa lanipäivän, jolloin tavalliset työtehtävät siirretään syrjään ja suunnittelijat ja projektipäälliköt tekevät yhdessä jotain ihan muuta.

– Ennen laneja esittelemme toisillemme ideoita ja valitsemme yhdessä päivän aiheen. Joskus talon sisältä tulee toive toiminnosta, jolle olisi tarve, ja silloin lähdemme koodaamaan sitä, kertoo Oscar eCommerce -liiketoimintayksikön ohjelmistosuunnittelija Jussi Taskinen.

Erään lanipäivän tuloksena Oscarille saatiin käyttöön toivottu uudistus, jossa tietokantaan tehty lokitus vaihdettiin tekstimuotoiseksi. Uuden koodin myötä lokituksesta tuli paljon kevyempää, ja tietokanta ei kuormittunut enää raskaasti. Taskisen mielestä on hienoa, että tiimissä on varattu erillinen päivä uusien ideoiden kokeilemiseen sekä työprosessien tarkasteluun.

– Lanit ovat hyvää vaihtelua, sillä normaali työn tekeminen keskittyy melko paljon ongelmien ratkaisemiseen. On hyvä, että on päivä, jolloin mietitään varsinaisten työtehtävien sijaan prosesseja ja kokeillaan uusia asioita, Taskinen sanoo.

Yhteiset keskustelut tuunaavat työprosesseja

Yhden lanipäivän aikana ei välttämättä ehditä tehdä uutta toiminnallisuutta valmiiksi asti, mutta yleensä nähdään, voisiko toiminnosta tulla valmistuttuaan hyödyllinen.

– Päivä on varattu erikoisemmille kokeiluille. Kerran aloimme koodata nettikäyttöliittymää, jolla voi pystyttää verkkokaupan ”nappia painamalla”. Toiminto ei valmistunut lanien aikana, mutta tähän pohjautuva toteutus on tälläkin hetkellä käytössä Oscar eCommerce -jälleenmyyjäkauppojen perusasennuksessa, Taskinen kertoo.

Joskus laneilla jätetään läppärit kokonaan avaamatta ja kaivetaankin Post-it-laput esille.

– Viime kerralla kirjoitimme ylös, mitkä asiat tiimissämme toimivat hyvin ja mitä puolestaan tarvitsee kehittää. Prosessien parantaminen ei vaadi aina tietokoneella näpyttelyä vaan ihan vain keskustelua.

Kommunikointi on Taskisen mielestä tärkeää, jotta tiimissä ei tehdä samoja asioita moneen kertaan.

– Kun asioista keskustellaan ja sovitaan yhdessä esimerkiksi, millä tavalla tehdään versionhallintaa, on kaikkien työ helpompaa. Kun kaikki tekevät versionhallintaa samalla sovitulla tavalla, tiedetään, miten asioiden pitää toimia.

Taskisen mielestä toimintatapojen äärelle aika ajoin pysähtyminen on tärkeää. Silloin voidaan havaita optimoitavaa toimintamalleissa ja menetelmissä.

– Koodarihan optimoi kaiken, joten on hyvä optimoida myös työrutiinit, hän sanoo.

Mitä kaikkea voi optimoida?

Taskisen mukaan optimointi tarkoittaa koodaamisessa sitä, että koodi suorittaa itsensä mahdollisimman nopeasti. Koodi kirjoitetaan sellaiseen muotoon, että se käyttää mahdollisimman vähän resursseja.

Myös arkisia asioita voi optimoida.

– Koodari optimoi kaiken, myös makaronien keittämisen. Koska vedenkeitin on nopeampi kuin hella, keitän ensin vedenkeittimellä maksimimäärän vettä ja kaadan sitten keitetyn veden ja makaronit kattilaan, Taskinen kertoo.

– Ja jos olen tekemässä makaronilaatikkoa, paistan samalla lämmityskerralla myös sämpylöitä, jolloin sähköä ja aikaa kuluu vähemmän kuin erikseen tehtynä, hän lisää.

Myös tiskausta Taskinen ajattelee optimoinnin näkökulmasta.

– Tämä nyt on vähän huuhaata – mutta jos vesihana on asetettu kylmälle ja olen aloittamassa tiskausta, juon ensin kylmää vettä ja laitan vasta sen jälkeen veden kuumalle, ettei hanasta tule välillä kuumaa ja välillä kylmää vettä, mies hymyilee.

Taskisen mielestä optimointi arjessa ei ole ollenkaan ärsyttävää – päinvastoin. Hänelle tuottaa iloa, kun kotiaskareista saa nipistettyä aikaa pois tai säästettyä resursseja tavalla tai toisella.

Kiinnostavinta Taskisen mielestä on kuitenkin koodin optimointi, ja Oscar eCommerce -verkkoliiketoimintatiimin työssä optimoinnilla on suuri merkitys.

– Yhdellä palvelimella on useita verkkokauppoja. Kun saamme optimoitua kussakin kaupassa jonkin toiminnon, se vaikuttaa koko palvelimen nopeuteen, hän sanoo.

Taskinen nauttii työstään koodauksen parissa.

– Jos kahden minuutin suoritusajan saa muutettua seitsemään sekuntiin, siitä saa parhaat kiksit, mitä näistä hommista saa. Nautin optimoinnista ihan älyttömästi.