Toimituskulujen arvolisäveron jakaminen verokannoittain

Tiesitkö, että Oscar Prosper verkkokauppaohjelmisto jakaa toimituskulut eri verokantoihin, jos tilauksessa on usean eri verokannan tuotteita? Tämä auttaa verkkokauppaa säästämään selvää rahaa!

Verohallinnon asiakaspalvelun kuvaus toimituskulujen arvonlisäveron jakamisesta verokannoille:

"Myyntihintaan luettavia myyjän ostajalta perimiä hinnanlisiä ovat muun muassa tavaran toimittamiseen liittyvät laskutus-, lähetys-, postitus- ja kuljetuskustannukset. Ostajalta perityt tavaran toimitukseen liittyvät rahtikulut ja laskutukseen liittyvät kulut ovat siten osa myytävän tavaran hintaa. Esimerkiksi kirjan myyntihintaan luetaan myös myyjän ostajalta veloittama kirjan lähetyskustannus ja arvonlisävero maksetaan saman verokannan (10 %) mukaan koko toimituksesta. Jos samalla kertaa asiakkaalle lähetetään eri verokannan alaisia tuotteita, määräytyy lähetyskustannusten yms. lisien verokanta näiden suhteessa. Jakoperusteena voi käyttää esimerkiksi eri verokannoilla myytävien hyödykkeiden arvoa, painoa tai kappalemäärää."

Tämän laskutavan hyödyntäminen on verkkokauppaohjelmistoissa ja laskutusohjelmistoissa harvinainen ominaisuus. Oscar Prosper verkkokauppaohjelmisto kuitenkin hyödyntää tätä mahdollisuutta ja toimituskulujen arvonlisävero määräytyy tuotteiden arvonlisän mukaan. Jos tilauksessa on usean arvonlisäverokannan tuotteita, jaottelee Prosper toimituskulujen arvonlisäveron samassa suhteessa eri verokantojen tuotteiden arvon perusteella. Käytännössä tämä voi tarkoittaa pienelläkin verkkokaupalla helposti jopa tuhansien eurojen vuotuista säästöä!

Käytännön esimerkki siitä miten laskenta tapahtuu:

Asiakas ostaa kaksi tuotetta:
Tuote A, 20 €, sis alv 24 %.
Tuote B, 80 €, sis alv 10 % (kirjat).
Toimituskulut 10 € sis alv.

Oscar Prosperin laskentatavalla toimituskulujen alvit jaetaan tuotteiden verokantojen mukaan samassa suhteessa kahteen osaan seuraavasti:

Toimituskulut alv 24 %, 2 €, josta alvin osuus 0,48 €.
Toimituskulut alv 10 %, 8 €, josta alvin osuus 0,80 €.
Toimituskulujen alv yhteensä: 1,28 €.

Jos koko toimituskulut olisi laskettu 24 % verokannan mukaan, olisi toimituskulujen alv ollut: 2,40 €.
Oscar Prosperin laskentatavan avulla verkkokauppias tässä esimerkissä säästyisi maksamasta 1,12 € ylimääräisiä alveja, yhdestä tilauksesta. Tilausten volyymin kasvaessa suureksi tästä muodostuu merkittävä summa.

Myytkö usean eri verokannan tuotteita? Tee pikainen arvioiva laskutoimitus, kuinka paljon olet viime vuonna maksanut turhaa ylimääräistä arvonlisäveroa. Vaihda Oscar Prosperiin, niin jatkossa säästät!