Vaihtoehto monikansalliselle suurelle ohjelmistotalolle

Rovakaira etsi kilpailutuksella kotimaista ja ketterää palveluntoimittajaa, jolla tuotekehitys ja myynti ovat saman katon alla.

Rovakaira Oy toimii sähkönsiirtoyhtiönä entisen Rovaniemen maalaiskunnan, Sodankylän ja Kittilän kunnan alueilla. Rovakaira-konserniin kuuluvat Rovakaira, Kittilän Alueverkko, Rovakairan Verkonrakennus ja osakkuusyhtiö Energiapolar. Yhtiö hoitaa palvelusopimuksella myös sähköntuotantoyhtiö Rovakairan tuotannon sekä sisäisen palveluyhtiö Pohjois-Suomen Energiatiedon taloushallinnon.

Lapin arktisen vaativissa olosuhteissa sähkönjakelupalveluita tarjoavan Rovakaira Oy:n ja Oscarin yhteistyö alkoi reilu vuosi sitten. Rovakairalla oli tarve vaihtaa aikansa elänyt ERP-järjestelmänsä modernimpaan, jolla pystyttäisiin vastaamaan tehokkaammin myös hiljattain perustetun tytäryhtiön Rovakairan Verkon rakennus Oy:n tarpeisiin.

Rovakairan Talousjohtaja Marianne Mursu kertoo, että he lähtivät kilpailutuksella etsimään vaihtoehtoa suurelle monikansalliselle ohjelmistotalolle. Halusimme kotimaisen ketterän toimijan, jolla on mukautuva tuote. Ehtona oli myös, että tuotekehitys ja myynti olisivat saman katon alla ja kommunikaatio sitä myötä helppoa ja välitöntä, jatkaa Mursu. Oscar vastasi Rovakairan tarpeisiin ja yhteistyö aloitettiin kesällä 2014. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nopea ja tehokas käyttöönotto

Uusi järjestelmä piti saada käyttöön tilikaudelle 2015, joten yhteistyö polkaistiin käyntiin vauhdilla. Mursu kuvailee, että käyttöönoton määrittelyt tehtiin todella nopeasti. Tehokas toiminta edesauttoi Mursun mukaan sitä, että säästyttiin turhilta pieniin asioihin takertumisilta ja järjestelmä saatiin aikataulussa käyttöön.

Rovakairalla on käytössään Oscar Pro -paketti, joka kattaa käytännössä kaikki taloushallinnon toiminnot. Lisäksi budjetoinnin tueksi on hiljattain otettu käyttöön business intelligence -palvelu Qlik. Qlikiä on Mursun mukaan tarkoitus hyödyntää jatkossa vuosibudjetoinnin lisäksi myös rutiininomaisessa budjettiseurannassa. Qlikin avulla saamme hyödynnettyä myös järjestelmän ulkopuolista sähkönsiirtodataa analysoinnissa ja raporteissamme, täydentää Mursu.

Kommunikointia ilman byrokratiaa

Parasta yhteistyössä Oscarin kanssa on Mursun mukaan ollut välitön ja avoin kommunikaatio. Kilpailuttaessamme palveluntarjoajaa tällä asialla oli iso merkitys. Monikansallisen ja organisaatioltaan raskasrakenteisen yhtiön sijaan edellytimme palveluntarjoajaltamme joustavuutta ja hyvää keskusteluyhteyttä, jatkaa Mursu. 

Asioiden hoitaminen tuttujen yhteyshenkilöiden kanssa on huomattavasti mielekkäämpää ilman ison organisaation byrokratiaa ja osastolta toiselle pompottelua. Näin myös projektit ja kehitystarpeet etenevät jouhevasti, ja asioihin saadaan siltä istumalta ratkaisu. Oscarilaiset ovat hyvin näppäriä liikkeissään mutta jalat silti tukevasti maassa, kuvailee Mursu.

Etuna joustava palvelualusta

Oscarin päästä on oltu hyvin joustavia projektien etenemisessä ja palvelukehityksessä, kertoo Mursu. Tarpeen vaatiessa on voitu poiketa alkuperäisestä suunnitelmasta ja joko nopeuttaa prosessia tai syventyä jatkotyöstämään tiettyä toimintoa vielä pidemmälle.

Oscarin etuna on Mursun mukaan ehdottomasti heidän valmiutensa kehittää ohjelmistoaan ja palveluitaan vastaamaan Rovakairan tarpeita. Asiakkuus on kuitenkin vielä suhteellisen nuori, ja edessä on vielä paljon kehitettävää. Mursu toteaakin, että vauhdilla alkaneen asiakkuuden alun jälkeen on hyvä päästä testaamaan uusia toimintoja ajan kanssa testiympäristössä ja kehittämään palvelukokonaisuutta entistä paremmaksi.